Szanowni Państwo

     Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników region pomorski, które reprezentuję w tym roku obchodzi Jubileusz 15 - lecie Od tego momentu intensywnie wpisujemy się w działalność kulinarną, ale nie tylko.

     W 2010 roku otworzyliśmy  Pomorskiej Akademii Kulinarnej, w której promujemy tradycyjną  Kuchnię Kaszubsko- Pomorską.

      W Pomorskiej Akademii Kulinarnej odbywają się  Szkolenia dla Szefów Kuchni i Cukierni , Kuchmistrzów , Kucharzy , Nauczycieli Zawodu , ale też dla wszystkich chętnych którzy chcą podszkolić się kulinarnie. Akademia znajduje się na ul. Grunwaldzkiej 131 A w Gdańsku.     

      Z nieukrywaną przyjemnością i dumą organizujemy konkurs Dorszowe Żniwa tj. Międzynarodowy Mistrzostwa Polski w poławianiu i Przygotowania Potraw z Dorsza. Jest to bardzo prestiżowa i największa tego typu impreza w Polsce zaliczana do Kulinarnego Pucharu Polski  Biorą w niej udział znani Kuchmistrzowie z Polski i wielu krajów Europy. Ciekawostką i atrakcja jest to, że uczestnicy konkursu sami łowią ryby na Bałtyku, a następnie przygotowują popisowe potrawy zachwycające najbardziej rozpieszczone podniebienia. Już teraz zapraszam Państwa na kolejną Jubileuszową X już edycję Dorszowych Żniwa 3 Sierpnia  2013 na Zamek Gniew w Gniewie.

      

       Członkowie naszego Stowarzyszenia biorą czynny udział w konkursach kulinarnych

w Polsce i na Świecie plasując się na czołowych miejscach. Są wśród nas Mistrzowie Świata w Grillowaniu i BBQ, Brązowi Medaliści Olimpiady Kulinarnej z Erfurtu z 2008 roku i wyróżnienia z 2012, Laureaci „Oskarów Kulinarnych”- nagrody przyznawanej przez branżę gastronomiczną w Polsce, Mistrzowie i wice mistrzowie Polski w wielu konkurencjach kulinarnych oraz zdobywcy „ Pereł Kulinarnych” za najlepsze potrawy regionalne.

       Współpracujemy z Zespołem Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Gdańsku i Gdyni  , Szkołą Gastronomiczną w Somoninie i Miastku.

przeprowadzając dla młodzieży pokazy kulinarne i konkursy kulinarne.

       Prowadzimy także działalność charytatywna, współpracując z  Gdańską Fundacją Innowacji Społecznych. Corocznie wspieramy Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy.

       Obecny skład Zarządu Krzysztof Szulborski – Prezes, Wojciech Dembowski –V-c Prezes, Andrzej Ławniczak – Sekretarz, Dariusz Danielewicz i Paweł Macioszczyk – Członkowie Zarządu, Krzysztof Wierzba - Przewodniczący Komisji Rewizyjnej,

                                                                                                  Krzysztof Szulborski

                                                                                Prezes Stowarzyszenia Polskich Kucharzy

                                                                                         i Cukierników region pomorski   

 

 

 GALERIA KLIKNIJ

 

 

 

 

 


Copyright © PARADA DROBIU - finansowane z funduszu promocji mięsa drobiowego. Realizacja projektu: Verakom - projektowanie stron Nowy Sącz